Dijital Tasarım Laboratuvarı

 

 

Dlab Hakkında

Öğrencileri eğitim hayatları boyunca farklı tasarım ve üretim teknolojileri ile tanıştırmayı ve bu teknolojilerin eğitim süreçlerinde etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamayı amaçlayan Gazi Dlab, Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Altyapı Projesi kapsamında 2016 yılında kurulmuş, 2016-2017 Güz Döneminde hizmet vermeye başlamıştır. Dlab, öğrencilere dijital çizim, 3 boyutlu tarama, 3 boyutlu baskı ve arttırılmış gerçeklik gibi farklı teknolojilere erişim olanağı sağlamakta bunun yanında bölümümüz lisans ve lisansüstü öğrencilerine serbest çalışma alanı olarak da hizmet vermektedir.

Dlab, Gazi Üniversitesi Maltepe kampüsünde yer almaktadır. Laboratuvar; dersler ve toplantılar için toplantı alanı, 3 boyutlu yazıcıların bulunduğu baskı alanı ve öğrencilerin bilgisayarlar ve tabletlerle bireysel olarak çalışabileceği çalışma alanı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Ayrıca, laboratuvarın giriş bölümünde öğrenciler tarafından tasarlanan ve baskısı alınan ürünlerin sergilendiği ürün kütüphanesi yer almaktadır.

 

 

Teknolojiler ve Ekipmanlar

Dlab bünyesinde; hızlı prototipleme için FDM teknolojili 2 adet Zortrax M200 ve 1 adet Makerbot Replicator Plus, Polyjet teknolojili 1 adet Stratasys Objet24 ve SLA teknolojili 1 adet 3D Systems Projet 1200 olmak üzere 3 farklı teknolojide 5 adet 3 boyutlu yazıcı, 3 adet Epson Moverio BT200 arttırılmış gerçeklik gözlüğü, dijital çizim için 3 adet Wacom Cintiq ve 5 adet Wacom Intuos grafik tablet ve tersine mühendislik uygulamaları için 1 adet  Next Engine üç boyutlu tarayıcı bulunmaktadır.

 

 

Çalışmalar

Dlab öncelikle Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencilerine olmakla birlikte fakültemizin ve üniversitemizin diğer bölümlerine de hizmet etmektedir. Lab’ın kuruluşundan bugüne kadar Endüstriyel Tasarım Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencilerine ürün tasarımı dersleri, mezuniyet projeleri, tasarım yarışmaları ve akademik çalışmalar kapsamında, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerine lisans ve lisansüstü dersler ile bitirme projeleri kapsamında hizmet verilmiştir.

 

 

Dlab’ta Baskı Süreci

Dlab’ta baskı süreci takvim oluşturma, dijital dosya hazırlama, malzeme alımı ve üretim olmak üzere 4 aşamadan oluşur. İlk aşamada baskı günü için randevu alınır. Daha sonra hazırlanan CAD dosyası 3 boyutlu yazıcının işleyebileceği format olan STL formatına dönüştürülerek baskı süresi ve harcanacak malzeme miktarı belirlenir. Öğrenci baskı günü malzemesini alarak gelir ve yapılan baskı, destek malzemeleri temizlenerek öğrenciye teslim edilir.

 

 

Sosyal Medya

Dlab’ta yapılan çalışmalar facebooktaki “dlab/Gazi Üniversitesi Dijital Tasarım Laboratuvarı” sayfasından güncel olarak paylaşılmaktadır. Bizi facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Link: https://www.facebook.com/digitaldesignlabb

 

 

background image