AVRUPA TASARIM STÜDYOSU PROJEMİZDE ENDÜSTRİYEL TASARIM ALANINDA AVRUPA'DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
9 Haziran 2023 | 18:36

Üniversitemiz yürütücülüğünde ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN koordinatörlüğünde yürütülmekte olan European Interactive Industrial Design (EINSTUDIO) AB Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Projesi kapsamında Endüstriyel Tasarım alanında Avrupa'da bir ilk gerçekleşti. Üç Avrupa Üniversitesi tarafından ortak yürütülerek ilk aşaması tamamlanan European Industrial Design Studio I kapsamında başarılı olan öğrencilere Avrupa eğitim standartlarına uyumlu ve karşılıklı tanınırlık sağlanan başarı belgeleri verildi.

23.02.2023 tarihinde başlayan ve dönem boyunca toplam 15 hafta olarak yürütülen European Industrial Design Studio I dersi kapsamında, Gazi Üniversitesi, University of Beira Interior (Portekiz) ve University of Alicante (İspanya) tarafından seçilen toplam 77 öğrenci, 11 grup halinde "Designing for the minimum space" projesi çerçevesinde belirlenen 5 konuda (Humanitarian Shelter, Modular Emergency Ward, Modular Coworking Station, Scientific Exploration Unit, Modular Eco Tourism Hotels) uluslararası ortak çalışmalarını yürüttüler.

European Industrial Design Studio I dersinin eğitmenliklerini Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN, Dr. Hande KUTBAY, Öğr. Gör. Barış GÜR ve Araş. Gör. Damla AKDAŞ University of Beira Interior'dan Prof. Dr. Julio Londrim, Prof. Dr. Joana Castelerio, Prof. Dr. Ana Margarida Ferreira ve Dr. Fabio Pereira, University of Alicante'den Prof. Dr. Irene Sentana, Prof. Dr. Juan Llorca ve Prof. Dr. Abel Navarro Arcas yürüttüler. Projenin teknik konularının sorumluluğu da Prof. Dr. Aydın ŞIK, Dr. Öğr. Üyesi Murat ÖNDER, Araş. Gör. Saygın YÜCEKULE ile birlikte Portekiz'den Teresa VALENTE, Caterina CUSTODIO ve Pedro INACIO tarafından yürütülmektedir.

15 haftalık yoğun çevrimiçi eğitim ve uluslararası grup çalışmaları sonrasında, Proje eğitmenlerinin büyük bir bölümü 1-2 Haziran 2023 tarihinde University of Beira Interior'da bir araya gelerek uluslararası öğrenci grupları tarafından yapılan ölçekli model ve proptotip çalışmalarının nihai değerlendirmesini yaptılar. Portekiz üzerinden eş zamanlı olarak Türkiye ve İspanya ile bağlantı kurularak uluslararası öğrenci proje sergileri incelenmiş ve uluslararası öğrenci gruplarının nihai sunumları sonrasında başarılı olan öğrenciler belirlenmiştir.

Proje kapsamında, 3 Avrupa Üniversitesi arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde yürütülen European Industrial Design Studio I dersinin tamamlanmasıyla Avrupa'da Endüstriyel Tasarım alanında bir ilk gerçekleştirilerek 3 Üniversitenin ortak tanıdığı ve Avrupa eğitim standartlarıyla tamamen uyumlu Endüstriyel Tasarım Stüdyosu dersi yürütülmüştür. Bu kapsamda, 3 ülkeden başarılı olan öğrencilere ortak sertifikasyon sağlanmıştır.

Projenin ikinci aşaması olan European Industrial Design Studio II dersi Eylül 2023 döneminde başlayacak ve 15 haftalık müfredatla dönem boyu devam edecektir. İkinci aşama sonrasında Avrupa Üniversite ağının genişletilerek ilerleyen dönemlerde yeni üniversitelerin entegrasyonu ile Avrupa Tasarım Stüdyosunun sürdürülebilir kılınması planlanmaktadır.

Proje ile ilgili tüm güncel bilgilere ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

http://einstudio.eu

ein7-1

ein6-1

 

ein5-1

ein4-1

ein3-1

ein2-1

ein1-1

background image