“EUROPEAN INTERACTIVE INDUSTRIAL DESIGN STUDIO” AB PROJESİNİN II. DÖNEM SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2 Şubat 2024 | 17:23

“EUROPEAN INTERACTIVE INDUSTRIAL DESIGN STUDIO” AB PROJESİNİN        

II. DÖNEM SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz tarafından yürütülen ve Koordinatörlüğünü Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN’ın yapmakta olduğu EINSTUDIO Projesi kapsamında yürütülen European Interactive Industrial Design Studio II dersi projeleri sergisi 25-26 Haziran 2024 tarihlerinde Gazi Üniversitesi, University of Alicante (İspanya) ve University of Beira Interior (Portekiz) ile eş zamanlı çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

European Interactive Industrial Design (EINSTUDIO) AB Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Projesi kapsamında Gazi Üniversitesi, University of Beira Interior (Portekiz) ve University of Alicante (İspanya) arasında iki dönem ortak ve karşılıklı tanınırlık sağlanarak yürütülen çevrimiçi European Interactive Industrial Design Studio I ve II derslerine ve sonrasında yürütülecek diğer ortak akademik faaliyetlere ilişkin olarak her üç üniversite arasında Kasım 2022’de ortak kurumsal işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır.

Program kapsamında ikinci aşama dersi olan European Interactive Industrial Design Studio II dersi 28.09.2023 – 25.01.2024 tarihleri arasında yürütülmüş ve 25-26 Ocak 2024 tarihlerinde her üç üniversitede fiziksel ve çevrimiçi olarak eş zamanlı gerçekleştirilen proje sergisi sonrasında başarı ile tamamlanmıştır.

Gazi Üniversitesi, University of Beira Interior (Portekiz) ve University of Alicante (İspanya) üniversitelerinden programa dahil olan 82 öğrenci, 11 uluslararası çalışma grubu halinde “Survival Kit” for Scientific Exploration for Remote Geographical Areas, “Household Items” for Humanitarian Shelter: Emergency Housing Modules, “Office Items” for Modular Coworking Station, “Equipment for Ecotourists” for Modular Eco Tourism Hotels, “Medical Items” for Modular Emergency Ward olmak üzere beş farklı temada 77 ürün geliştirmiştir.

18 haftalık yoğun çevrimiçi eğitim ve uluslararası grup çalışmaları sonrasında, üç üniversiteden proje eğitmenlerinin büyük bir bölümü 25-26 Ocak 2024 tarihlerinde University of Alicante’de EINSTUDIO Projesi Ortaklık Toplantısı kapsamında bir araya gelerek uluslararası öğrenci grupları tarafından yapılan projelerin ve ürün prototiplerinin nihai değerlendirmelerini yapmıştır. İspanya üzerinden eş zamanlı olarak Türkiye ve Portekiz ile bağlantı kurularak uluslararası öğrenci proje sergileri incelenmiştir.  Tüm proje ortaklarının yer aldığı toplantıya aynı zamanda çalışmada yer alan University of Alicante öğrencileri ve 8 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi katılmıştır.

Belirtilen süre boyunca üç Avrupa Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilen European Interactive Industrial Design Studio II dersinin eğitmenlikleri Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Güçlü Yavuzcan, Dr. Hande Kutbay, Dr. Barış Gür ve Dr. Damla Akdaş, University of Beira Interior’dan Prof. Dr. Julio Londrim, Prof. Dr. Ana Margarida Ferreira ve Prof. Dr. Luis Miguel Ginja, University of Alicante’den Prof. Dr. Irene Sentana, Prof. Dr. Juan Llorca, Prof. Dr. Carlos A. Jara ve Prof. Dr. Abel Navarro Arcas tarafından yürütülmüştür.

Program kapsamında ilk aşama dersi olan European Interactive Industrial Design Studio I 20.02.2023 – 02.06.2023 tarihleri arasında yürütülmüş ve 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen eş zamanlı çevrimiçi sergi sonrasında başarı ile tamamlanmıştı. Ders kapsamında Gazi Üniversitesi, University of Beira Interior ve University of Alicante’den katılan 86 öğrenci tarafından 11 uluslararası çalışma grupları halinde “Designing for the minimum space” başlığı altında Scientific Exploration for Remote Geographical Areas, Humanitarian Shelter: Emergency Housing Modules, Modular Coworking Station, Modular Eco Tourism Hotels, Modular Emergency Ward olmak üzere beş farklı temada 66 farklı ürün başarıyla geliştirilmişti.

Proje kapsamında, 3 Avrupa Üniversitesi arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde bu üniversitelerin ortak tanıdığı ve Avrupa eğitim standartlarıyla tamamen uyumlu Endüstriyel Tasarım Stüdyosu dersleri yürütülerek, 3 ülkeden başarılı olan öğrencilere ortak sertifikasyon sağlanmıştır. Dersi ve programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Avrupa eğitim standartlarına uyumlu ve karşılıklı tanınırlık sağlanan başarı belgeleri ve program bitirme sertifikaları bahar dönemi başında Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın da katılacağı tören kapsamında verilecektir. Devam eden süreçlerde Avrupa Üniversite ağının genişletilerek ilerleyen dönemlerde yeni üniversitelerin entegrasyonu ile Avrupa Tasarım Stüdyosunun sürdürülebilir kılınması planlanmaktadır.

Proje ile ilgili tüm güncel bilgilere ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

http://einstudio.eu

 

EINSTUDIO-1 EINSTUDIO-1 EINSTUDIO-1 EINSTUDIO-1
background image